Ljud
Jag minns ljuden som omgav mig när jag var barn. Nutidens ljudmatta av trafik fanns inte. Enstaka bilar kunde höras. Radioljud hördes men inte så ofta.
Jag minns ljuden som omgav mig när jag var barn. Nutidens ljudmatta av trafik fanns inte. Enstaka bilar kunde höras. Radioljud hördes men inte så ofta.
Alldeles i anslutning till Kungsladugårdskolan låg i skolträdgården, sydväst om skolan. Egentligen hade trädgården ett finare namn - typväxtodling. En lärare som hette Grimvall var typväxtodlingsföreståndare. För mig var han "den snälle magistern i trädgården". Han skötte och hade ansvar hela året för verksamheten, även på sommarloven.
1941 fick familjen en liten jordlott. Det var kommunen som delade ut mark till intresserade som ville odla potatis. Krigstidsnämnden låg nere vid Gustav-Adolfs Torg.
Barnbespisningen - så kallades i forna tider skolmatsalen. Frågar man ett barn i en skola i Göteborg var skolmaten serveras, svarar de nog alldeles säkert: "Menar du bamba?".
Vill du gå med och titta i skyltfönstren? Det kunde man fråga en kamrat. En del tyckte som jag att det var jätteroligt, och andra vill inte gå med. Vad är det för skoj undrade de?
Påskafton - det var en rolig dag! Jag ska vara påskkärring!
Våren 1937 skulle jag skrivas in i skolan. Det var en stor dag! Jag var rädd för vad som skulle hända. Man skulle först träffa överläraren för registrering och personlig kontakt. Det betydde att han hälsade på mig och att han frågade om mitt namn, min adress och min födelsedag. Jag kunde svara på allt detta. Det var nog...
När jag fyllde nio år fick jag ett poesialbum. Jag hade önskat det länge. Det fanns så fina album Phamborgs bokhandeln på Mariagatan. Det var så fint skyltat med många vackra album. De hade ofta blommor på pärmen. Det fanns ett som var annorlunda omklätt med grovt grått linnetyg och med en röd hund i skinn påklistrad i högra...
Under nittonhundratalets början i Sverige fanns inte så stora möjligheter till bad. De flesta bodde med "dass på gården", eller "torrdass" i finare fastigheter. Under 20- och 30-alet ökade bostadsbyggandet i Göteborg med så kallade landshövdingehus. Husen hade till stor del WC inne - en hygienisk evolution.
Apoteket Najaden på Mariaplan var ett fint apotek. Apotekaren var en beundrad person. Apoteksbiträdena var alltid vänliga. De arbetade inte med att betjänta kunderna, de tillverkade också apoteksvaror - mediciner, salvor och "piller". Det var spännande med alla mortlar, glasburkar, flaskor och fina vågar de arbetade med. De stora...