Nattmansskogen och Sjöbergen
Ett bergigt och skogbevuxet område intill Sjöbergen, vid Älvsborgsbrons fäste vid Sandarna, kallades "Nattmansskogen". Nattmannen var ett gammalt namn på bödeln.
Här sade man att det hade legat en avrättningsplats i forna tider. Kusligt och hemskt! Nära här låg ju Älvsborgs fästning. Man kan fortfarande se lite rester av fästningen än i dag. Nattmannen höll till på fästningen . Han bodde här i skogen i avskildhet med familj då ngen ville umgås med honom och hans nära.
Nattmannen som hade sitt boställe här hade som yrke att ta hand om och gräva ner döda djur. Göteborgs sista bödel bodde vid där Odinsskolan ligger idag. Men historien blev ju ännu mer spännande för oss när det sas att han hade bott här, så nära Kungsladugård.
Här sa man att det hade legat en avrättningsplats i forna tider. Kusligt och hemskt!
Nattmannen som bodde här var egentligen en man som hade som uppgift att ta hand om döda djur
Nedanför skogen mot älven låg Sjöbergen. En liten bebyggelse med små hus. Området liknade ett bohuslänskt samhälle. Olikfärgade hus - gult, blått, grönt, vitt - var de små husen målade med. De hade små täppor och med fruktträd, bärbuskar och blommor. Ofta välskötta av familjer vars familjefäder var hamnarbetare, varvsarbetare eller diversearbetare. Hemma fanns ofta många barn. De gick i skolan i den nybyggda Älvsborgsskolan, som nu inte finns kvar utan är riven. Trädgårdarna hade också plats för potatisodling och grönsaker.
Men det fanns också många vanvårdade hus. Många av dess invånare var människor på samhällets skuggsida. Barnen där var klena. De dog ofta i scharlakansfeber, difteri eller någon barnsjukdom. Mässlingen tog många undernärda barns liv. Hade man tur kom det en läkare och lättade på plågorna.
Karl Johans församling hade en "fattigläkare". Han hette Belfrage och fanns på Timmermansgatan - nuvarande Chapmans Torg. Han var en legendarisk god människa. Det har många vittnat om. Belfrage var en stor läkarsläkt under många år i Göteborg.