Potatislandet
1941 fick familjen en liten jordlott. Det var kommunen som delade ut mark till intresserade som ville odla potatis. Krigstidsnämnden låg nere vid Gustav-Adolfs Torg.
Pappa och jag gick det . Det var en lång kö av människor som ville blir odlare. Jag vill minnas att det var gratis. Vi fick en jordlott vid Högsbo, mellan pegmatitbrottet och Pååls bröd. Jorden var en stor åker . Pappa fick själv gräva upp och kultivera jorden . Det var ungefär 400 kvadratmeter som jag minns. Det var mycket jobb att få jorden brukbar.
Pappa och jag cyklade till vårt land, ca 4-5 kilometer hemifrån Kungsladugårdsgatan. Jag på min nya fina blå Monark. Det var jättetrevligt!
Det var mycket arbete där den våren då det skulle sättas potatis Pappa var ingen bonde men han såg så van ut tyckte jag. Sedan under sommaren skulle potatisen kupas ett par gånger så att de potatisar som tittade upp fick jord över sig. Om man inte kupade potatisen blev dom gröna - och då blev dom giftiga.
Frampå hösten plockade vi upp potatisen. Skörden blir riklig. Tre stora säckar fick vi. De förvarades i vår källare . Vi hade potatis hela vintern. I tider av matbrist var det nödvändigt! Allt var ransonerat! Maten gick till försvaret. Krigstiderna var ibland svåra.
Jag välsignar potatissäckarna sa mamma!
Jag med!