Utflykt med fröken del 2 - Jättegrytorna
I tredje klass läste vi om istiden. Hela vårt land låg under is då. Det var spännande att det fanns spår av det i naturen. Vi skulle ut och upptäcka ett märkligt fenomen.
Fröken tog oss till Slottsskogen igen. Denna underbara undervisningsmiljö! Djur, växter, geologi, historia – allt kunde vi få hjälp att lära i ”skogen”.
En höstdag 1941 letade vi rätt på jättegrytorna uppe vid hästhagarna. Tre jättegrytor nära varandra hittade vi där. En var jättestor! Vi kröp ner i den. Vi fick plats 6-7 barn! Den var ungefär 3 till 4 meter djup. Vi fick krypa ner om vi ville - ingen tvingades. Åh vad spännande! Hur har detta uppstått i naturen? Det är fanns två mindre grytor också. I dom vågade alla krypa ner!
När vi lekt av oss i ”grytorna” läste fröken ett par sägner om jättegrytor. Man har ju i alla tider undrat över detta naturfenomen och hittar på historier. Vi klängde runt grytorna medan fröken läste. Vilken lektion!
Sedan fick vi vetenskaplig förklaring till hur detta fenomen uppstått. Fröken förklarade hur en sten börjat snurra runt på en berghäll med hjälp av rinnande vatten. Inlandsisen smälte och det uppstod rännilar som satte stenen i ”snurr”. Den snurrade på samma ställe i kanske flera 100 år, kanske flera 1000 år. Det blev en större och större ”skål” i berget - och till slut kunde det bli en jättegryta.
Jättegrytorna i Slottsskogen var det talande läromedlet! Därtill en engagerad pedagog ”Fröken Alsterlund”. Oslagbart! Tack - innerligt tack! En sådan skoldag med levande undervisning slår alla ”paddor” i världen!